Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) 

Çocuğunuzun Ağız ve Diş Sağlığıyla ilgili tüm soruları hekimlerimize sorabilirsiniz.

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Yaşlardaki Hastaları Tedavi Eder?

Pediatrik diş hekimliği, bir çocuğun 6 aylıktan son yetişkin dişleri çıkana kadar süren bir süreçtir. Bir çocuk 12 veya 13 yaşına kadar yetişkin dişlerini çıkarmaya devam edecektir. Birçok ebeveyn, çocuklarının gençlik yıllarına kadar bir pediatrik diş hekimi görmeye devam etmesini tercih eder. Pediatrik diş hekimleri, ergen ağız gelişimi ile ilgili konulara genel diş hekimlerinden daha deneyimlidir .

Çocuklarda diş çürüğü oluşma nedenleri nelerdir?

Diş çürümesine bakteri, kimyasal, karbonhidrat( şeker ve nişasta) içerikli yiyecekler neden olur.Bu tür yiyecekler arasında süt, soda, kuru üzüm, şekerleme, kek, meyve suları, tahıllar ve ekmek bulunur. Normalde ağızda yaşayan bakteriler bu yiyecekleri değiştirerek asit oluşturur. Bakteri, gıda, asit ve tükürük kombinasyonu dişlere yapışan plak adı verilen bir madde oluşturur. Zamanla, bakterilerin ürettiği asitler diş minesini yiyerek çürüklere neden olur.

Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

Fissür örtücüler, beyaz diş dolgusuna benzer beyaz veya şeffaf bir kompozit reçinedir. Kullanılan malzemeler, plağa neden olabilecek bakterilere karşı bir bariyer sağlar. Diş çürüklerini ve boşlukları önlemek için tasarlanmıştır.

Çocukların diş doktoruna götürülme sıklığı ne olmalıdır?

Çocuğunuzun çocuk diş hekimine ilk gidişinden sonra, bir sonraki ziyaretinizin ne zaman olması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Çocuğunuzun diş hekimini hangi sıklıkta göreceğine karar verirken birkaç faktörü göz önünde bulundurmak önemlidir.
Çocuğunuz için düzenli diş bakımı
Genel olarak, çocuklar diş hekimini en az 6 ayda bir ziyaret etmelidir. Bu, diş muayenesi, temizlik, florür tedavisi ve röntgen dahil olmak üzere pediatrik diş hekimi tarafından düzenli diş bakımının yapılmasını sağlar.
Çocuğunuzun sağlıklı ve sorunsuz bir muayenesi varsa, bu 12 ay boyunca bir daha diş hekimine gitmeyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Diş hekimi kontrolüne düzenli gitmemeniz oluşabilecek diş çürüğü, gizli boşluklar ve iltihaplanma dahil olmak üzere önemli diş hijyeni sorunlarının kontrolsüz kalmasına sebep olabilir.

6 aylık düzenli kontroller, diş hekiminizin çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlıklarının etkili olup olmadığını, çok sert mi yoksa yetersiz mi fırçaladığını ve teşhis edilmesi zor diş çürüklerinin olup olmadığını belirlenmesini sağlar.

Sağlıklı bir gülümseme için

Bizimle iletişime geçin

Çocuklarda diş çürüğü oluşma nedenleri nelerdir?

Diş çürümesine bakteri, kimyasal, karbonhidrat( şeker ve nişasta) içerikli yiyecekler neden olur.Bu tür yiyecekler arasında süt, soda, kuru üzüm, şekerleme, kek, meyve suları, tahıllar ve ekmek bulunur. Normalde ağızda yaşayan bakteriler bu yiyecekleri değiştirerek asit oluşturur. Bakteri, gıda, asit ve tükürük kombinasyonu dişlere yapışan plak adı verilen bir madde oluşturur. Zamanla, bakterilerin ürettiği asitler diş minesini yiyerek çürüklere neden olur.

Neden Biz?

Uzman Ekip

Uygulamalar ustalaşmış düzeyde, bilimsel niteliği olan bakış açısıyla planlanmaktadır.

Özel Tasarım

Tıp, teknoloji ve sanatın harmanlanması ile idealimiz, doğal gülüşünüzü yeniden kazandırmaktır.

Erişilebilirlik

Haftanın 7 günü 24 saat uzman diş hekimlerimizle gülüşünüzün destekçisiyiz.

Güven

Maximum hijyen ve sterilizasyon ile kendinizi rahat ve güvende hissedebileceğiniz bir klinik ortamı oluşturduk. Hastalarımızın tüm ihtiyaçlarını düşünerek tasarladığımız kliniğimizde memnuniyetiniz birinci önceliğimizdir.

Sağlıklı bir gülümseme için

Bizimle iletişime geçin

Diş doktoru tarafından çocuklara yapılan uygulamalar nelerdir?

Tedavi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ayrıca, durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlıdır.
Çoğu durumda tedavi, dişin çürük kısmının çıkarılmasını ve bunun yerine bir dolgu yapılmasını gerektirir. Dolgular, diş çürümesinin neden olduğu hasarı onarmak için dişlere yerleştirilen malzemelerdir. Restorasyon olarak da adlandırılırlar. Farklı dolgu türleri vardır:

Doğrudan restorasyonlar: Oluşmuş bir boşluğa, dolgu yerleştirmek için kullanılan yöntemdir. Bu dolgular gümüş, ince cam tozları, akrilik asitler veya reçineden yapılır. Genellikle diş rengindedirler.

Dolaylı restorasyonlar. Bunlar 2 veya daha fazla muayene gerektirebilir. Bunlar arasında inleyler, onleyler, kaplamalar, kuronlar ve köprüler bulunur. Bunlar altın, ana metal alaşımları, seramikler veya kompozitlerle yapılır. Bu malzemelerin çoğu doğal diş minesine benzeyebilir.

Başarılar

21 Yıl

Tecrübe

4000 +

Gülümseyen Müşteri

1000 +

Başarılı Operasyon

Sağlıklı bir gülümseme için

Bizimle iletişime geçin

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğumun diş sağlığı açısından beslenmesi nasıl olmalıdır?

Çocukların, her öğünde almaları gereken besinleri düzenli ve yeterli miktarda almaları, ağız ve diş sağlığı açısından da büyük önem taşır. Özellikle süt ürünleri dişlerin gelişiminde ve dişlerin korunasında önemli rol oynar. Kahvaltı sonrası dişlerin fırçalanmadığı durumlarda, en son peynir yenilmesinin diş çürüğünden korunmasında etkisi büyüktür.

Florun çocuğumun dişlerine faydası var mıdır?

Evet. İnsan vücudunda özellikle kemik ve dişlerde depolanan flor, kemik ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. İşlenmiş gıdalar çürüğe elverişli ortam oluşturur. Bu noktada diş yapısını güçlendirmede flor çok önemli bir yapıtaşıdır.

Çocuğuma flor tableti vermem gerekir mi?

Hekiminize danışmadan çocuğunuza flor tableti vermeyin. Bu tabletler, bireyin çürük riskine göre hekimin gerekli gördüğü durumlarda verilen bir uygulamadır.

Fissür örtücü uygulaması nedir?

Koruyucu bir dental tedavidir. Azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesiyle örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir. 

Çocuğun dişlerini fırçalarken ne kadar florlu macun kullanmamız gerekir?

3-6 yaş arası çocuklarda bezelye büyüklüğünde florlu macun, 3 yaş ve altı çocuklarda pirinç tanesi büyüklüğünde florlu macun kullanılması gerekmektedir.

Ne zaman fissür örtücü uygulaması yapılmalıdır?

3 yaşından itibaren yapılmaya başlanmalıdır. Çünkü süt dişlerinin gelişimi 3 yaş civarında biter.

Sadece flor uygulaması ve fissür örtücü ile çocuğumun dişini çürükten koruyabilir miyim?

Maalesef. Bu uygulama bir önlemdir. Büyük oranda dişleri yeni çürükler den koruyacak olsa da yüzde yüz engellemeyecektir.